Et lynkursus i professionel bryllupsfotografering. Bryllupsfotografering er en helt særlig kategori inden for fotografering. Det er en ret krævende opgave at få, for dels skal du muligvis være på stikkerne hele dagen, og dels så er der tale om nogle helt unikke billeder, der skal tages. Bryllupsbilleder kan ikke tages om, og du forventes konstant at være klar til at fange de specielle øjeblikke, som et bryllup er så fuld af.

Det kræver, at du får pakket dine fototasker med alt det nødvendige udstyr til hele dagens arrangementer, og at du få anbragt dig på de helt rigtige steder i forhold til at kunne tage de vigtige billeder.

Der er således mange ting at holde styr på, når du siger ja til at være bryllupsfotograf. Til gengæld er det også en helt særlig oplevelse for en fotograf.

Her får du et lynkursus i, hvad du skal vide og gøre for at være en dygtig og professionel bryllupsfotograf.

Læs mere om kreativ bryllupsfotografi

Bryllupsfotografi

Det rette fotoudstyr

Du skal kunne fotografere i hvilke som helst omgivelser, når der er tale om et bryllup. Der er flere af begivenhederne, der kan foregå på steder, hvor lyset er sparsomt eller måske for rigeligt. Du skal derfor have forskellige linser med, ligesom du med fordel kan have forskellige kameraer med. 

Du er nødt til at have to eksemplarer af hver med. Sæt nu, apparatet svigter, og du dermed misser et vigtigt øjeblik. Det kan ikke gøres om. Derfor må du have af hver med. Pak dette med i din fototaske:

 • To kameraer med ens linser
 • To blitzer
 • Kabler
 • 28 mm vidvinkel linse
 • 28-70 mm zoom
 • 75-300 mm linse
 • 50 mm standard linse
 • Masser af hukommelse
 • Ekstra batterier
 • Hvide reflektorer
 • Diverse filtre
 • Trefod
Planlægning af bryllupsbilleder

Planlægning af bryllupsbilleder

Din planlægning er vigtig i forhold til bryllupsbilleder. Tidsplanen kan være stram, og somme tider må du arbejde under pres. Hvis du planlægger dine opgaver så godt som muligt, så er det nemmere at nå godt i mål. Husk, at der skal planlægges med transporttid imellem de forskellige foto-opgaver. 

Planlæg dagens gang i samarbejde med det kommende brudepar. Der er så mange elementer i løbet af sådan en dag, at det hele gerne skal klappe. Det skal fotografen indrette sin arbejdsdag efter.

Det er også vigtigt, at I på forhånd får aftalt, hvilken type billeder parret ønsker. Det skal også aftales, hvor mange dele af dagen, du skal fotografere fra. Er det hele dagen eller kun dele af den? I denne aftale skal der også ligge, hvilke produkter kunden har bestilt. Det skal være afklaret på forhånd, så begge parter ved præcis, hvad pakken indeholder.

I løbet af dagen skal du kunne være på forkant i forhold til de enkelte foto-opgaver. Du skal kunne nå derhen og være klar med dit udstyr i tide. Du skal også vide, hvornår du har fyraften.

Hvad koster en dygtig bryllupsfotograf?

Bryllupsbillederne

Hvad kan en lang bryllupsdag bestå af billedmæssigt?

Der er mange billeder i et bryllup. Nogle par vælger at få taget billeder af hele baduljen, andre vælger nogle begivenheder ud. Den helt store pakke kunne bestå af følgende scenarier:

 • Gommens hjem
 • Brudens hjem
 • Kirken, rådhuset eller andre steder for vielsen
 • De formelle billeder
 • Bryllupskagen skæres ud
 • Receptionen
 • Bryllupsbillederne
 • Middagen
 • Festen
 • Brudevalsen
 • Brudeparret stikker af
 • Trash the Dress

Der er dermed mange elementer ved sådan et bryllup. Alle elementerne egner sig til at blive taget billeder af. Disse billeder vil indgå i hele familiens historie, og særligt for brudeparret vil billederne være guld værd. Husk at få aftalt på forhånd, hvilke billeder og hvor mange billeder der ønskes. Så bliver der ingen overraskelser for nogen af parterne.

Hvilket fotoudstyr kræves til bryllupsfotografering

Hvor skal bryllupsbillederne tages?

Hvordan kan billederne tages?

Efterhånden som du får mere erfaring som bryllupsfotograf, så får du en rutine i forhold til, hvilke scenarier der gør sig godt på billeder. Forestil dig, at det er dig eget bryllup. Hvilke billeder ville så være vigtige for dig? Det er et godt udgangspunkt for udvælgelsen og for, hvordan de enkelte billeder skal vinkles.

Desuden kan du aftale så meget som muligt med brudeparret på forhånd. Ønskes der familiebilleder, hvordan skal grupperingerne være, skal alle gæsterne fotograferes? Og så videre. Så er begge parter bedst forberedt på, hvilke billeder der skal tages, og hvor de skal tages henne.

Læs mere om landsdækkende fotografering af bryllup

bryllupsfoto

Hvor skal bryllupsbillederne tages?

Det er også vigtigt, at du og parret på forhånd aftaler, hvor selve bryllupsbillederne skal tages henne. Det kan begge parter få indflydelse på. Måske har parret allerede besluttet sig for en bestemt lokation, måske ønsker de vejledning til valget fra dig, som kender lokalområdet. Gør du ikke det, så må du ud at opsøge de egnede steder, så du kan vejlede parret ordentligt.

Baggrunden for bryllupsbillederne er ret vigtig. Skal det være et landskab, en bygning, kirken eller noget helt andet? Det afhænger af mange ting, om den ene eller den anden baggrund egner sig bedst.

Her vejer brudeparrets ønsker tungest. Ønsker de en bestemt baggrund og en bestemt stemning, så er det yderst vigtigt at lytte til det ønske. Det er deres bryllup, og derfor er det deres ønsker, der skal opfyldes på deres store dag. Din vigtigste opgave er at få så fantastiske billeder ud af scenariet som muligt.

Se flotte bryllupsbilleder fra Aarhus

Hvad indebærer aftalen?

Husk at få skrevet ned, nøjagtigt hvad der bliver aftalt. I kontrakten, som underskrives af begge parter, skal der være anført, hvad der bliver bestilt. Der skal stå, hvad der skal tages billeder af, hvor mange billeder der ønskes, og hvornår fotografen kan forvente at holde fyraften.

Aftal også præcis, hvilken type billeder og hvor mange der ønskes. Det er vigtigt i forhold til det efterfølgende arbejde med at behandle billederne. Få lavet en skriftlig kontrakt, som begge parter skriver under, så er det helt rene linjer. Det er bedst for alle. 

Dermed forhindrer du, at der eventuelt opstår tvivl om, hvad det var, I aftalte. Parret kan ikke fravælge nogle billeder, og du ved nøjagtigt, hvad du skal lave under hele processen.

Se billeder ved en professionel bryllups fotograf

Brug de bedste billeder i din portefolio

Efterbehandling og overlevering af billederne

I forhold til udvælgelsen og efterbehandlingen af billederne, så ligger der et meget stort arbejde og venter for fotografen. Det skal medregnes til din timeløn. Hvis parret for eksempel ønsker tre billeder af udskæring af bryllupskagen, og du har taget 25, så skal du udvælge de tre billeder og efterbehandle dem. Sådan foregår det for alle billederne og eventuelle videoer.

Det giver mange timers arbejde. Derfor skal aftalen ligge helt fast, så du kun laver det antal billeder, som det er aftalt. I aftalen skal der også ligge, hvilken type billeder der er tale om. Det kan for eksempel være:

 • Papirbilleder 
 • Digitale billeder
 • Billedkollager
 • Redigerede videoer
 • Billeder sat i albums
 • Billeder sat i ramme
 • Digitale gallerier

Der er mange muligheder og også muligheder for at kombinere de forskellige billedtyper. Sørg altid for at sortere dårlige billeder fra, selv om parret ønsker at købe alt, hvad du har fra dagen. Fejlskud er ikke til gavn for nogen – heller ikke for dit eget professionelle renommé.

Lug godt ud, og slet de billeder, som du ikke kan være stolt af at have taget. Dem er der ikke nogen, der behøver at se og forbinde med dit navn.

Prisvindende fotografer til bryllupsbilleder

fotograf

Gør bryllupsbillederne færdige så hurtigt som muligt

Det er altid god stil at aflevere de færdige billeder så hurtigt som muligt. Parret glæder sig meget til at genopleve deres store dag og også til at se det hele mere udefra, end når de står midt i det hele som dagens midtpunkt. De gode minder fra deres bryllup kan de gemme til evig tid og nyde at kigge på i alle årene derefter.

Desuden vil parret også gerne kunne sende takkekort ud til deres gæster så hurtigt som muligt. Der skal gerne være et smukt billede af brudeparret på. Det er i det hele taget altid godt at give den en skalle for at blive hurtigt færdig med bryllupsbillederne.

En af Danmarks mest seriøse fotografer indenfor bryllup

bryllupsbillederne

Brug de bedste billeder i din portefolio

Dine bedste skud fra brylluppet kan du passende bruge som en god reklame for dine evner. Brug dem på de sociale medier, på din hjemmeside og i dit studio. Det kræver naturligvis tilladelse fra de personer, der er på billedet. Så det er vigtigt at få den tilladelse på plads, inden du poster billederne. 

Når potentielle nye kunder skal vælge, hvilken fotograf der skal tage billeder til deres bryllup, så bliver deres valg ofte styret af, om de synes om nogle af vedkommendes tidligere billeder. Derfor er nogle autentiske mesterskud noget af den bedste reklame, du kan få.

Billeder kan også hjælpe kunder til at træffe et valg i forhold til, hvilke billeder de ønsker, og hvor og hvordan disse billeder skal tages. Hav et godt katalog, som kunderne kan bladre i, og hav de flotteste digitale billeder liggende online. Det kan godt betale sig for din forretning.

En dygtig professionel bryllupsfotograf er en, som parret har tillid til, og som kan få fanget de allerbedste billeder ved et bryllup. Desuden foregår mange anbefalinger fra mund til mund, så gør du det godt ved et bryllup, så kan du næsten være sikker på, at der kommer flere til.