Vi har lavet en guide med 8 essentielle (punkter) der skaber flotte billeder. Der er mange fotografer i Århus. Der er også mange virkelig dygtige fotografer i byen. Hvis du skal gøre dig gældende i branchen og skille dig ud fra mængden, så bør dine billeder være af sådan en karakter, at de får den helt særlige stil, som er din. Det er noget, som skabes over år.

Det er en måde at sætte sin signatur på de billeder, som du tager, at deres stil er genkendelig. Er det vigtigt for dig, at du ikke bare er en ok allround fotograf i Aarhus, men en unik kvalitetsfotograf, så er der nogle ting, som du kan gøre for at nå dertil.

Fik du læst: Hvordan man bliver portrætfotograf?

Du skal naturligvis have en masse viden og erfaring til en start. Det er på baggrund af det, at du skal skabe din egen stil. Fundamentet er nødt til at være i orden, inden du kan begynde at bygge ovenpå. 

Hvis du medtænker disse skitserede 8 essentielle punkter, så er du godt på vej til at blive i stand til at skabe nogle helt unikke billeder, som tydeligvis er dine værker.

Sæt dit eget præg på din fotografiske karriere

Sæt dit eget præg på din fotografiske karriere

I stedet for bare at sige ja til alle mulige forskellige foto-opgaver i Århus og resten af Østjylland, så kan du specialisere dig i nogle særlige slags billeder, som du specialiserer dig i. Når du har besluttet dig for et eller flere konkrete koncepter, så kan du tviste disse billeder, sådan at du tager dem på en bestemt måde. 

Det kan være en bestemt vinkel, belysning, opstilling eller lignende, som du udvikler og gør til dit kendemærke. Det tager tid at udvikle sådan et personligt koncept, men er du på et tidligt tidspunkt bevidst om det, så kan du videreudvikle det derfra.

Læs mere: Hvorfor vælge en børnefotograf?

Du skal ikke kopiere en anden fotografs stil. Selv om vedkommende er super dygtig og laver de fedeste billeder, så kan du aldrig gøre hans eller hendes stil efter – så lad være med at gøre forsøget. Skab hellere din helt egen.

Nøje planlægning skaber gode billeder

Det kræver meget planlægning at tage fantastiske billeder. Arbejder du på at skabe dit eget koncept, så må du have en nøje tilrettelagt plan, for at du holder snuden i sporet og forfølger planen. Det kan ikke nytte noget, at du prøver dig lidt frem hist og pist. Det kommer der for meget spredt fægtning ud af. Hold dig til planen, og ret gerne planen til undervejs.

Læg en plan for din kunstneriske udvikling, og følg den nøje. Du kan sagtens eksperimentere ind imellem, og du må gerne forfølge nogle kreative indfald, men det må ikke blive på bekostning af din oprindelige plan.

Den plan skal være ret detaljeret beskrevet. Så er den nemmere at følge. Det dur ikke med nogle fluffy vendinger som ”jeg vil skabe nogle unikke billeder”, eller ”mine billeder skal være mere kunstneriske, inden der er gået et år”.

Brug for en bedre forståelse for Photoshop?

Sådan nogle målsætninger er ikke til at arbejde efter. Beskriv hellere i detaljer, hvordan dine billeder skal være, og hvornår du skal være i mål med hvert punkt i planen. Det kan godt være, at planen ikke holder helt, men det betyder mindre. Bare du holder retningen for de 8 essentielle (punkter) der skaber flotte billeder.

Nøje planlægning skaber gode billeder

Billeder af betydning

Der er mange eksempler på, at billeder kan have en stor betydning. Det kan det især have, hvis det er et billede, som skildrer en aktuel begivenhed, understøtter et statement eller lignende. Pressefotos kan for eksempel være en betydelig medspiller, når det gælder om at skildre aktuelle begivenheder.

Reklamebilleder kan også have en stor indflydelse på forbrugsvaner, og også sundhedsmæssigt kan billeder være med til at understrege et vigtigt budskab. Politiske billeder kan endda være med til at ændre udviklingen i en bestemt retning.

Bliv klogere på Billederedigering

Billeders magt er stor. Det skal fotografen være meget bevidst om.

Hjælp til Photoshop?

Billeder kan præge udviklingen

Nogle typer af billeder kan mere eller mindre være medvirkende til en bestemt udvikling. Det kan være billeder af politikere, eller det kan være en fotoreportage, der skal dokumentere en uretfærdighed, forurening, dårlige vilkår eller lignende. Den slags billeder kan vinkles, sådan at de støtter et bestemt budskab eller opfattelse af det, der ses på billedet.

Her kan du som fotograf gøre op med dig selv, om du bare er på job, eller om du vil være med til at støtte et givent synspunkt. Du kan også gå den anden vej rundt og bruge dit job til at være med til at præge en bestemt udvikling i samfundet.

Billeder kan også være fulde af holdninger.

HVAD MED! Et lynkursus i bryllupsfotografering?

Billeder kan præge udviklingen

Du den professionelle fotograf, derfor er du eksperten

Når du skal ud på en opgave, så er det dig, der er eksperten, når det kommer til at tage billeder. Den ekspertise kommer ikke over en nat, den skabes af års hårdt arbejde. Du bliver en bedre fotograf af at tage mange billeder og løse mange foto-opgaver.

Du skal gerne have så meget rutine, at du ved, hvordan du skal gribe en bestemt opgave an. Også selv om du ikke tidligere har været i en lignende situation, så har du forberedt dig grundigt på opgaven, og du har nogle erfaringer at trække på.

Du kan ikke være ekspertfotograf på alle typer af fotografering. Derfor er det en god idé at specialisere dig i nogle temaer eller lignende. Det er blandt andet på grund af din ekspertise, at du bliver hyret til opgaven, fremfor at folk bare tager nogle billeder selv.

Billedprogrammer er populære

Køb det rette fotoudstyr

En anden vigtig grund til at der hyres en professionel fotograf Aarhus, frem for at lade en amatør tage nogle billeder, er, at du har det rigtige professionelle udstyr. Du har de gode kameraer af højeste kvalitet, du har flere forskellige kameraer og linser at arbejde med og så videre.

Ud over selve kameraet så er det også vigtigt at have de rette lamper, baggrundstæpper og så videre. Desuden kommer det relevante udstyr til de forskellige former for efterbehandling af billederne, som du også er nødt til at have i dit studio.

Du har et godt af alsidigt udvalg af professionelt udstyr, og du ved lige præcis, hvordan du skal bruge det. Det er derfor, du bliver hyret til opgaven.

Brug din kreativitet

Det er ikke nok bare at kunne lave en perfekt opstilling og så trykke på udløserknappen. Det skaber i sig selv ikke de fantastiske billeder. Der skal noget feeling til, og der skal noget personligt touch til. Fotografering er i høj grad også et kreativt fag. Det er vigtigt, når det kommer til at skabe de sublime billeder.

Du skal have modet og den faglige erfaring til at turde rykke lidt ved nogle normer for, hvordan det perfekte billede skabes.

Det kan være, at du laver en unik lyssætning, det kan være, at du laver en usædvanlig beskæring, eller at du vælger en utraditionel blænde eller lignende for at skabe et billede, som aldrig er set før. Somme tider skal der bare et lille uventet vist til, andre gange er der mere tale om frit fald.

At skabe et billede er som at skabe et unikt kunstværk. Der skal tænkes i mange facetter, der kan have indflydelse på billedet. Det er sådan noget som for eksempel:

  • Komposition
  • Lyssætning
  • Farver
  • Skygger
  • Baggrund
  • Motiv
  • Beskæring og anden efterbehandling

I løbet af hele processen skal fotografen øse af sin kreativitet. Alle billeder kan altid tages på et utal af måder. Du skal finde din måde at skære det konkrete billede på.

Fotoredigering

Forberedelse før fotografering

Uanset hvilken type billede du skal tage, så vil det kræve noget forberedelse. Selv sportsfotografen, som skal fange en begivenhed, der varer et splitsekund, må være forberedt og bevæbnet til tænderne med det rette udstyr, den rette vinkel og den perfekte timing. Ellers får han ikke sit pletskud.

Alle foto-opgaver kan og skal forberedes. Det skal gerne forberedes helt ned i detaljen. Det skal nemlig være sådan, at alt, hvad der kan forberedes, bliver forberedt. Dermed mangler du kun lige det allersidste for at være klar til at tage selve billedet.

Du skal aldrig underkende værdien af at være velforberedt. Også ved de opgaver, hvor der skal tages nogle mere spontane billeder, skal så meget som muligt være forberedt på forhånd. Det kan ikke nytte noget, at du ude på selve opgaven opdager, at du har det gale kamera med, eller har glemt den lampe, der skal bruges på den pågældende lokation for at få det optimale lys.

Igennem vores snart 10 års karriere som professionelle fotografer i Aarhus har vi hele tiden stræbt efter at udvikle vores personlige fotografiske stil.

foto lamper i aarhus

Fotografiet er et håndværk, der kontinuerligt udvikler sig

I løbet af din fotograf-karriere vil du nok opleve, at du dag for dag og år for år bliver dygtigere og mere rutineret til dit arbejde. Du bliver også mere bevidst om, hvor dine styrker og dine svagheder ligger, og så bliver du bedre til at vælge de opgaver, som du synes er interessante og udviklende.

Det er sådan, at dine talenter bliver løbende udviklet, og med årene får du mere og mere greb om, hvor dine særlige kompetencer ligger. Dem kan du udnytte og videreudvikle på, sådan at dine billeder er så tydelige ”dine”, at det kan ses. 

Selv om du kommer til at lave mange rutineprægede opgaver, så er fotografi et håndværk, som er i konstant udvikling, ligesom dine egne evner videreudvikles hver dag. Det er medvirkende til, at fotografering aldrig bliver kedeligt.

Hvad mener du om disse 8 essentielle (punkter) der skaber flotte billeder?