Det myldrer med masser af digitale billeder på computeren. Her får du tips til god software.

Billedprogrammer er populære – Det digitale kamera har for længst overhalet det gammeldags kamera med film, og i dag lagres billederne ikke i fotoalbums, men på harddiske.

Det er en kendsgerning at programmer til computeren gør det endnu sjovere og absolut mere brugbart at redigere i billeder, således at røde øjne fjernes, skæve billeder justeres og unødige elementer beskæres væk.

Desuden bliver det mere og mere aktuelt med software, der hjælper os med at holde styr på de unikke fotos, for efterhånden fyldes harddisken op med hundred- og tusindvis af digitale skud.

Her får læserne en lille introduktion til software, der gør det endnu skæggere at rode med digitale billeder.

kamera og objektiver

Til folk med mindre behov

De fleste amatørfotografer har ofte blot brug for et program, der hjælper med at rette op på småting i billederne. Dette kan eksempelvis være røde øjne efter brug af mindre gode blitz, eller der er måske tale om billeder, som af den eller den anden årsag trænger til beskæring.

Der er måske endvidere brug for at reducere billed- og filstørrelse, hvis billederne skal sendes pr. elektronisk post eller lægges på en hjemmeside. I så fald er jeg ikke i tvivl om at gratisprogrammerne IrfanView og Photofiltre slår til. 

Der er tale om to geniale programmer, som er uhyre brugervenlige. IrfanView virker ligefrem banalt og halvvejs primitivt med få knapper og simpel brugerflade, men skjult bag forhænget har programmet visse kvaliteter, som gør det optimalt til enkel redigering af billeder.

Har du behov for at arbejde lidt mere målrettet med dine billeder, og er der forhold i billederne der kræver forskellige filtre af forskellig slags, er Photofiltre sikkert mere velegnet.

Photofiltre er ligeledes gratis for private brugere, og programmet indeholder nogle flere avancerede muligheder med hensyn til dediceret billedbehandling.

Fotoredigering

Avanceret billedbehandling

Har du brug for mere hardcore billedbehandlingsprogrammer kommer du ikke uden om Adobe Photoshop.

Photoshop er kongen blandt billedprogrammer, men prisen gør det ikke så aktuelt for den almindelige hobbybruger. Her har Adobe heldigvis produceret en ”discountmodel” af Photoshop.

Den version hedder Photoshop Elements, og her er der tale om et særdeles godt program, der indeholder mange af de nyttige funktioner, som ”storebroderen” indeholder.

Photoshop Elements er netop udkommet i version 5 og programmet har en vejledende pris på cirka 600 kroner. Tjek nettet for friske og forhandlingsvenlige priser. (Billedprogrammer er populære)

Paint Shop Pro

Et andet købeprogram til billedbehandling hedder Paint Shop Pro. Programmet er elsket af mange, og selv om det ikke helt matcher Adobe Photoshop, er der tale om et billedprogram i sværvægtsklassen.

Trods en halvprofessionel ydelse koster Paint Shop Pro ”kun” omkring 1000 kroner. Har du lyst til at spare disse penge, bør du kaste et blik på gratisprogrammet Gimp. Gimp er såkaldt open source, som betyder at udviklerne af programmet har lagt kildekoden ud til fri disposition for interesserede programmører.

Hermed er programmet løbende blevet forbedret af frivillige folk, og Gimp er nærmest blevet kult i open source-kredse, hvor man sammenligner Gimp med Photoshop. Gimp kan være en anelse svær at komme i gang med for nybegynderen, så her kan GimpShop være et godt, gratis alternativ.

Gimpshop er en slags variant af Gimp, men GimpShop er måske en smule mere brugervenlig og minder på visse måder om Photoshop. (Billedprogrammer er populære)

Billedprogrammer er populære

Ordnung muss sein

Som rosinen i pølseenden skal gratisprogrammet Picasa nævnes. Picasa er knapt så meget billedbehandling. I stedet har programmet sin styrke i organisering af billederne på harddisken.

Det kan være uhyggeligt svært at finde bestemte billeder, hvis de hedder noget i stil med DSC000864.jpg. Picasa tilbyder den mulighed at du kan tilføje bestemte søgeord til billeder og albums, og dermed bliver det nemmere at finde digitale billeder via programmets søgeboks.

Desuden indeholder Picasa mulighed for simpel billedredigering, som i mange tilfælde rækker for den almindelige familiefotograf. Selvom årstiden ikke ligefrem byder op til den store fotooplevelse foran skærmen, kommer der givetvis dage, hvor indendørsaktivitet er påkrævet, og så er en omgang 

Læs flere artikler: