Superlativer skal man passe godt på. Det nytter ikke at slynge ord som bedste, fortræffeligste og fortrinligste ud fra start, men det er alligevel svært, når man med ganske få ord skal karakterisere den nyeste version af billedbehandlingsprogrammet Adobe Photoshop. Programmet er netop udkommet i den version, og det kommer næppe bag på ret mange billedentusiaster, som tidligere har stiftet bekendtskab med Photoshop, at der atter en gang er tale om et helstøbt produkt.
Lad mig indledningsvis understrege, at der er tale om et stykke software, som de færreste private husholdninger investerer i – den billigste version koster lidt over 6.000 kroner – og derfor henvender Photoshop sig typisk til folk, som arbejder professionelt med billedbehandling og grafik. Der er naturligvis mulighed for at købe en speciel opgraderingsversion, hvis man har en tidligere version af Photoshop, og så er prisen gudskelov en helt anden. Men hvad er det så der gør Photoshop til så attraktivt et stykke software for folket?
Hurtigere opstart
Det er først og fremmest Photoshops muligheder, der gør det til et program i særklasse. Der er, lidt klicheagtigt udtrykt, praktisk talt ikke den billedopgave som Photoshop ikke magter. Med de indbyggede værktøjer får man et imponerende udbud af muligheder, og trods mine noget manglende evner udi programmet, er jeg ikke et sekund i tvivl om at Photoshop er kongen over dem alle, når man taler om billedbehandling. Mangen en fotograf har startet Photoshop op, når han/hun er vendt hjem fra dagens fotografering. Den bedste billedbehandling foregår ganske vist under selve fotograferingen, men mange svipsere kan reddes hjem, når billedet bearbejdes i Photoshop.
Denne adskiller sig en smule fra tidligere versioner i opstartstiden. Programmet virker hurtigere: i gamle dage skulle man til tider væbne sig med tålmodighed fra man havde dobbeltklikket Photoshop-ikonen til programmet var fuldt funktionsdygtigt. Sådan er det ikke, som på min test-pc startede gnidningsfrit op. Jeg formoder at Photoshop er endnu hurtigere på Apple-computere. Brugerfladen i CS minder en del om tidligere versioner, og så er der dog alligevel sket lidt i den bedre retning med pænere og mere ”rene” linjer i programmet. På overfladen kan det være svært at ane forbedringer, men når man kommer lidt under huden på CS, titter nye tiltag frem.
Nye, smarte værktøjer
De nye smart-filtre gør det lettere at arbejde med forskellige filtre på billederne. Man kan således forsøge sig frem med de forskellige filtre uden at skulle tænke på at gemme med nye navne eller starte forfra for at bevare kvaliteten i billederne. Desuden bør værktøjerne Hurtig markering og Juster kant nævnes. Det er ofte lidt svært at få markeret billederne godt og præcist, men med Hurtig markering går det nu nemmere. Ved at tegne en ”løs” markering omkring et valgt område og derefter bruge Juster kant formår Photoshop at udregne, hvad man ”går efter”. Efter nogle få afprøvninger får man fabrikeret nogle ret imponerende markeringer, der smyger sig omkring det ønskede område, og her tror jeg at mange virkelig vil spare tid fremover.
Photoshop gør det ligeledes lettere at skabe helhed i billeder med ensartet indhold. Man kan eksempelvis forestille sig to næsten ens klassebilleder, hvor to af eleverne på det ene (men bedste) billede kigger bort. Her er det enkelt via kommandoen Juster lag automatisk at lade Photoshop beregne detaljerne og bagefter lade programmet sætte billederne perfekt sammen. Styring af paletterne er gjort lidt nemmere, og de er nu sorteret i praktisk selvjusterende dokker, der kan udvides til fuld størrelse eller begrænses til ikoner eller et tyndt, selvvisende bånd i kanten skærmen. Behandling af de digitale billeders rå data – det såkaldte RAW – er forbedret, og så hjælper Bridge med at sætte skik på computerens billeder, så det bliver nemmere at gruppere og søge blandt billederne.
Hvis man ikke har større erfaring med billedbehandling, er det nok en anelse overdrevet at hive Dankortet op af lommen og betale så mange penge for CS. Her anbefaler jeg i stedet den ”skrabede” Photoshop, Elements. For under en tiendedel af prisen får du et sublimt billedbehandlingsprogram, og når du så for alvor har fået blod på tanden til endnu større fotoeksperimenter.
Flere gode fotoartikler: